27 ianuarie 2010

Ubuntu Karmic Koala: 10 sarcini după instalare


După mai bine de şase luni, am reluat legătura cu Linux. Mai bine spus cu Ubuntu Linux, în sensul că pe noul HP Pavilion DV 7, alături de Windows 7 Home Edition (preinstalat), am instalat Karmic Koala, versiunea curentă (9.1) a lui Ubuntu, pe 64 biţi. După instalare, căutând informaţii, am găsit şi aplicat următoarele lucruri.
Aşadar, în ordine:
  • Reducerea duratei de boot-are
Chiar dacă 9.1 are un timp mai scurt de boot-are decât predecesorii, se poate face mai mult: se poate folosi pachetul de boot Ubuntu (Ubuntu boot package). Pentru instalarea acestui pachet, se vor urma paşii:
  1. În terminal se va rula comanda:
  2. sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-boot/ppa
  3.  Actualizarea listei surselor se va face aplicând comanda:
  4. sudo apt-get update
  5.  Instalarea pachetului prin comanda:
  6. sudo sudo apt-get dist-upgrade

    • Fixare probleme Firefox
    Firefox 3.5 în Karmic Koala este leneş. Pentru a scăpa de aceste probleme, este recomandată trecerea la Swiftfox, varianta optimizată pentru linux a lui Mozilla Firefox, aflată acum deja la versiunea 3.6. Pentru instalarea acestuia, se vor parcurge paşii (comenzi terminal):
    1. Adăugarea Ubuntu Mozilla Daily PPA
    2. sudo sh -c "echo 'deb http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla-daily/ppa/ubuntu karmic main' >> /etc/apt/sources.list"
    3. Adăugarea GPG key
    4. sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 247510BE
    5. Instalare Firefox 3.6 (Swiftfox)
    6. sudo apt-get update && sudo apt-get install firefox-3.6
    7. Acum trebuie rezolvate elementele de compatibilitate. Pentru asta, se deschide Firefox şi se tastează în bara de adrese about:config. Click dreapta în orice loc pe ecran şi din meniul contextual se alege  New > Boolean şi se numeşte acesta Boolean extensions.checkCompatibility. Se apasă OK.
    8. Se face setarea lui pe valoarea false şi se apasă OK încă o dată. Din nou click dreapta pe ecran, din nou se alege New > Boolean şi din nou i se schimbă numele în extensions.checkUpdateSecurity. Se fixează valoarea acestuia pe false.
    9. Notă: în cazul meu, respectând paşii de mai sus am obţinut instalarea browser-ului Namoroka şi nu Swiftfox. Încă n-am înţeles de ce!

    • Stabilirea comportamentului Managerului de actualizări (Update Manager)
    După instalare, Ubuntu Karmic Koala va găsi un număr oarecare de actualizări disponibile. Trebuie făcute unele schimbări în comportamentul managerului de actualizări, schimbări care fuseseră deja introduse în Ubuntu 9.04. Managerul de actualizări este lansat direct în loc de a afişa o notificare în panoul Gnome. Utilizatorii vor să fie înştiinţaţi zilnic despre actualizările de securitate. Astfel, voi primi alerte zilnice legate de securitate, dar despre alte actualizări voi fi înştiinţat o dată pe săptămână. Acest lucru se corectează uşor. Pentru asta, în terminal se introduce:
    gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false
    • Dezactivare sunetului la logare
    Te deranjează sunetul la logare în Ubuntu? Poţi încerca comutarea pe off, dar fără rezultat. Ei bine, se va folosi următoarea comandă pentru eliminarea sunetului la logare
    sudo -u gdm gconftool-2 --set /desktop/gnome/sound/event_sounds --type bool false
    • Activarea efectelor ecran (Desktop Effects)
    Pentru a face atractiv desktop-ul trebuie activat Compiz Fusion. Acesta e un mediu de administrare a ferestrelor. Dacă se doreşte Desktop Cube sau o simplă animare a ferestrelor e nevoie de Compiz.
    1. Deschide fereastra Appearance
    2. Mergi la System > Preferences > Appearance
    3. Alege tab-ul Desktop Effects
    4. Bifează Normal sau Extra
    În cazul în care nu aveţi drivere pentru placa video, Ubuntu le va căuta şi instala automat.
    Iată şi un filmuleţ la temă:

    • Restart Ubuntu
    Când Ubuntu „îngheaţă”, se foloseşte scurtătura Ctrl + Alt + Backspace pentru corecţie. Din păcate, aceasta nu funcţionează în Ubuntu 9.10 şi trebuie folosit butonul reset pentru restartarea serverului X. Din fericire, există o cale de corecţie a acestei anomalii.
    1. Se merge la System > Preferences > Keyboard settings
    2. Se trece pe tab-ul Layout şi sub keyboard settings click pe Key sequence to kill the X server
    3. Pentru setare se bifează Control + Alt + Backspace
    • Instalare codecs-uri restricţionate
    Lui Ubuntu îi lipseşte un set de media codecs, plug-ins-uri şi alte aplicaţii frecvent utilizate. Bineînţeles că există posibilitatea de a plăti pentru codecs-uri. Dar, există un pachet Ubuntu-Restricted-Extras care cumulează toate elementele lipsă. Pachetul include Java, MP3/M4A/ACC/ETC playback, .RAR extraction, Adobe Flash pentru redarea filmelor YouTube, Microsoft Core Fonts pentru afişarea corectă a unor site-uri, un număr de viideo codec's-uri populare de care e nevoie (.avi, .divx, .wmv, etc) şi alte extras-uri. Instalarea tuturor acestora este la un click distanţă.
    1. Deschide Ubuntu Software Center
    2. Caută Ubuntu Restricted Extras
    3.  Click Install
    sau
    Click the link for Ubuntu Restricted Extras
    • Instalare Gnome Do
    Gnome Do e greu de descris, fiind o unealtă de lansare inteligentă a aplicaţiilor. Doar se apasă un shortcut şi se tastează câteva cuvinte despre program. Gnome Do va căuta instantaneu aplicaţia şi o va lansa în execuţie. Genome Do vine cu un număr de plugins-uri utile. Permite găsirea uşoară a fişierelor şi folderelor, căutarea pe web, trimiterea unui email, postarea Tweeter şi multe altele la care nici nu te gândeşti. Odată instalat, va fi considerat un must-have.
    Link-ul pentru instalare.
    • Instalarea pachetului libdvdcss2
    Ubuntu nu permite vizualizarea DVD-urilor criptate. Pentru adăugarea pachetului libdvdcss2, se scriu aceste două linii în terminal:
    sudo apt-get install totem-xine libxine1-ffmpeg libdvdread4 &&
    sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh


    Loading image
    Click anywhere to cancel
    Image unavailable


    Postări asemănătoare pe categorii



    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu