14 ianuarie 2010

Privat dar public!

Asociaţia Română de Standardizare - cea blagoslovită de Guvern să diriguiască un patrimoniu constituit în zeci şi zeci de ani - şi-a arogat însă şi drepturi ce vin în contradicţie cu legislaţia europeană care nu îngrădeşte în nici un fel circulaţia ideilor tehnice, a normelor tehnologice condensate în standarde. În plus, ceea ce era până în 1989 cu regim de obligativitate - STAS-ul - are acum doar caracter de recomandare.

În timp ce instituţiile evoluează în spaţiul Uniunii Europene, la noi ASRO îşi blindează patrimoniul obţinut gratuit cu tot felul de hotărâri interne menite să-i întărească poziţia de monopol. De pildă, Consiliul Director al Asociaţiei emite o hotărâre privind drepturile de autor asupra standardelor bazându-se pe Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice. Dintr-un foc, prin analogii forţate, ASRO pretinde că standardul se supune legislaţiei dreptului de autor într-o veritabilă „Simfonie a STAS-ului”.

Declarată de interes naţional, ASRO, entitate privată, dirijează o activitate în numele statului, neavând însă nici o obligaţie să dea socoteală vreunei instituţii a statului. Din vânzarea standardelor şi activităţi conexe are venituri consistente, evident în afara oricărui control, asociaţia devenind o mină de aur pentru cei din conducerea ei. Vânzarea standardelor aduce grosul prosperităţii ASRO, deşi cu aceste standarde au fost „împroprietăriţi” de Guvernul Ciorbea fără nici o plată la stat.

Uzufructul acestui patrimoniu tehnic este din acest punct de vedere total imoral şi fără un beneficiu concret pentru bugetul central. Cehii şi-au dat seama după privatizarea standardizării de eroare comisă şi activitatea a fost recent trecută din nou la stat. Iată o idee care considerăm că merită preluată şi ar fi în România de interes public.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu