„Dragi români, protestul din 17, 18 şi 19 nu înseamnă mai nimic... 3 zile nu vor muri ei... O soluţie mai bună ar fi ca toată lumea să nu mai cumpere carburant de la o companie, aceasta fiind nevoită să scadă preţul ca să nu falimenteze... Atrăgând apoi clienţii şi pierzând ceilalţi, şi aceştia din urmă ar fi nevoiţi să scadă preţul. Cel mai mare impact ar fi boicotarea PETROM. DECI, ÎN PERIOADA 15 IANUARIE - 15 MARTIE SĂ NU MAI ALIMENTĂM DE LA PETROM! După ce PETROM va fi forţat să scadă preţul vom alimenta numai de la ei... ceilalţi vor fi şi ei nevoiţi să intre în competiţie şi astfel vom avea cu adevărat o economie de piaţă... FORŢATĂ DE NOI! Dacă vrei să ajuţi la acest protest, chiar dacă nu ai maşină... răspândeşte acest mesaj!”
În anul 1998, în Franţa s-a aplicat exact acelaşi gen de protest. Shell a rezistat doar 5 zile, apoi a cedat.
RăspundețiȘtergereDacă în calitate de cetăţean român nu pot beneficia în nici un fel de faptul că OMV procesează petrol românesc (pentru care se plătesc redevenţe infime), atunci măcar să cumpăr de la cei care procesează petrol ne-românesc şi să salvăm petrolul românesc pentru viitor).
Atât OMV Petrom caâ şi statul român (care are o participaţie semnificativă la grupul Petrom) vor pierde din acest boicot.
Cred că boicotând benzinăriile grupului OMV-Petrom din toată ţara, aceştia îşi vor da seama de puterea consumatorului şi îl vor respecta ca atare.
Cum spunea cineva, nu e nici ilegal şi nici imoral să alegi ca şi consumator să nu mai cumperi de la un anumit comerciant.
Pentru cei neavizati, aceasta este structura acţionariatului Petrom:
- 51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
- 20,64% Ministerul Economiei
- 20,11% Fondul Proprietatea S.A
- 2,03% BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare)
- 6,21% Alţi acţionari jucători pe bursa
Şi alţii au reuşit cu boicotul! Boicotul chiar funcţionează dacă oamenii sunt decişi.
Vă dau doar exemplul celebru al boicotului din Montgomery, Alabama, boicot care a durat 381 de zile şi în care, în tot acest timp, populaţia de culoare din oraş (apox. 75% din totalul populaţiei) a boicotat serviciile companiei locale de transport (RATB-ul local) reuşind nu doar să îngenuncheze o societate comercială, ci şi să schimbe o întreagă serie de legi discriminatorii la adresa populaţiei de culoare din SUA http://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_Bus_Boycott
Ce ar trebui să facem noi ar fi mult mai puţin decât ce au făcut cei din Montgomery (care mergeau pe jos chiar până la 1-2 ore, până la serviciu). Doar să nu mai cumpărăm de la OMV Petrom. Să lovim statul acolo unde-l doare mai tare. La bănuţi. Ca să înveţe să îşi protejeze cetăţenii.