28 ianuarie 2011

Legislaţie ce va restricţiona libertatea pe internet?

Citat din articolul UE te deconectează de la net dacă scrii împotriva puterii
Asa cum a intrat în vigoare directiva referitoare la suplimentele alimentare şi tratamente naturiste, prin prevederile Codex Alimentarius, de la 1 aprilie 2011, tot aşa, UE pregăteste o nouă directivă, ca răspuns la o directivă mai veche, la sesizarea „Libertatea pe Internet şi posibilitatea manipulării, fraudării şi accesului la date cu caracter privat, precum şi aducerea ofenselor asupra persoanelor, grupurilor de persoane, sau a statelor membre”.

Ceea ce a determinat o reacţie de acest gen, cred comunităţile online din străinatate, este apariţia scandalului Wikileaks şi seria de dezvăluiri. Chiar dacă Net-ul este privit ca o proprietate comună, nesubordonabilă vreunei entităţi politice, acum, cei ce conduc lumea sunt nemulţumiţi de faptul că în reţea există numeroase site-uri care se opun Puterii. Dar şi planului realizării Guvernului Mondial.

În 27 ianuarie 2011, conform unui site satelit al Consiliului Europei care arată directivele Uniunii în curs de dezbatere, se va discuta şi, cel mai probabil, aproba directiva legată de Internet, de protecţia datelor personale, datelor cu caracter public, dar şi a datelor cu caracter secret. Conform Agendei, într-o primă fază se va discuta despre aceasta revizuire şi despre cum va fi implementată. În fapt, o revizuire dar sub o cu totul altă formă, mai modernă, a controversatei Directive ISP (din 2003), prin care se va stipula că „orice cetăţean UE va putea fi deconectat de la reţea de către furnizorul de Internet dacă scrie - postează -, pe un site propriu, pe blog, ori pe un alt site informaţii sau referiri ce pot fi considerate o ofensa pentru stat sau orice persoană ori grup de persoane. (...) Mijlocul de informare electronic care a folosit la aceasta acţiune poate fi suspendat sau şters de către operatorul de hostare.”

În aparenţă, directiva ISP pare ceva util. [...] Tot aici sunt prevăzute şi regulile care stabilesc accesul la informaţii publice din partea instituţiilor, dar, se introduce acum, şi din partea persoanei. Tocmai aceste reguli stabilesc şi faptul că nu pot fi aduse ofense, iar sancţiunile pot merge până la interzicerea accesului pe Internet.

Revizuirea directivei ISP ar fi un prim pas pentru controlul asupra Internetului. Libertatea de exprimare va fi astfel îngrădită prin faptul că individul care este împotriva statului, ori împotriva acţiunilor unui grup de persoane va avea accesul limitat la Net, sau chiar interzis, temporar, sau definitiv. De asemenea, site-ul său va fi şters, operatorul de hosting fiind somat să-l oprească, iar dacă a postat pe site-uri terţe, atunci cei ce deţin aceste site-uri vor fi obligaţi să şteargă postările, sau articolele respective. După care, cetăţeanul respectiv se va supune legislaţiei în vigoare, pentru ofensa adusă autorităţii, calomnie, încălcarea legilor de exprimare etc., conform cu fiecare stat în parte.

În directivă nu se prevede, însă, şi cum ar putea fi urmărit acest cetăţean al UE, care de obicei postează pe alte site-uri cu nickname, foloseşte IP-uri variabile, poate să-şi deschidă instantaneu un blog sub orice nume, sau îşi poate crea un site după achiziţionarea unui domeniu, sub alte identităţi. Sau cum va putea UE lupta cu hackerii? despre toate acestea dorim să aflăm din propunerea de directivă, care vine din partea unei comisii mixte germano-franco-britanice.

Internetul a apărut exact ca un mijloc de exprimare liberă şi rapidă între comunităţi, pentru schimb de informaţii, iar postarea - prin tradiţie - este controlabilă (sau nu) doar de deţinătorul site-ului respectiv. Măsura se dovedeşte a fi o mai veche dorinţă a celor de la puterea mondială, anume de a putea controla şi limita Internetul, care, deocamdată, este un bun planetar, neintrând în subordinea nimănui.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu