28 ianuarie 2011

Topul celor mai nocive mezeluri

Citat din Topul celor mai nocive mezeluri intocmit de profesorul Mencinicopschi:
Pe vremuri de criză, cum sunt cele de acum, mezelurile sunt la căutare pentru că sunt ieftine. Numai că salamurile, crenvurştii sau cârnaţii sunt cancerigene. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie, a întocmit un top al celor mai dăunătoare mezeluri pe care le găsim în magazine.

Le mâncăm cu poftă, însă de cele mai multe ori nu ştim ce consumăm, scrie doctormenci.ro. 14 porţii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică.
Aceasta este una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice, manifestându-se prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge.
  1. Crenwurştii conţin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pieliţe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea) şi sunt plini de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Salmonella, răspunzatoare de toxiinfecţii alimentare şi campilobacter, o bacterie care favorizeaza cancerul de stomac, stă la suprafaţa carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toata masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis.
  2. Salamurile conţin: 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriţi, nitraţi, pastă de usturoi, zahăr. Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă şi se afumă industrial într-o camera unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile. În alte cazuri se adaugă agent de afumare. 
  3. Cârnaţii conţin carne de porc 60%, cu slănină şi şorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente şi arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu şi potasiu), antioxidanţi (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potenţiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural – carmin, conservanţi: nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu.Nitritul de sodiu previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul, măreşte timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roşie a cărnurilor procesate şi dă o aromă specifică.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu