Forumul din acest an s-a desfăşurat sub deviza ambiţioasă „Să regândim lumea, s-o transformăm şi înnoim”, deviză propusă de iniţiatorul reuniunii de la Davos, Klaus Schwab, şi acceptată în unanimitate de cei aproximativ 2.500 de participanţi.
Cu toate acestea, după (ei pot spune după, nu şi noi românii) severa criză economică şi financiară, un ochi atent a putut constata şi accente noi. Aşa de pildă, în 2010 la Davos au venit mult mai mulţi bancheri, manageri de fonduri de investiţii şi de mare risc decât la ediţiile precedente. Deosebit de retraşi, aproape cu timiditate, aceştia au încercat să-şi găsească în ambianţa hotelurilor de lux aliaţi împotriva planurilor de reformă ale preşedintelui SUA, Barack Obama, care (nu vă amăgiţi!) a intrat în lupta împotriva bancherilor forţat de înfrângerea usturătoare de pe scena politică americană. Astfel, se spune că bancherii încearcă să se apere de preconizata separare a activităţilor bancare curente de speculaţiile de mare risc, dorită de administraţia de la Washington. Dar, aparent cel puţin, politicienii la vârf nu s-au arătat sensibili la aceste încercări. În absenţa preşedintelui SUA, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a preluat rolul avocatului moralităţii, punând la stâlpul infamiei practici ale industriei financiare. Acest mesaj clar, constituie o altă noutate, comparativ cu ediţiile precedente:
Există pachete de remunerare care nu vor mai fi tolerate, deoarece ele nu reflectă o relație de merit, a spus Sarkozy, adăugând că este imposibil de apărat acest punct de vedere moral în condiția în care companiile care contribuie la distrugerea locurilor de muncă și implicit a averilor, se îmbogățesc.
Din momentul în care am acceptat ideea că piața are întodeauna dreptate și că nici un alt factor opus nu ar trebui luat în considerare, a mai spus el.
Deasemenea neobişnuit pentru forumul economic de la Davos poate fi considerat faptul că aşa-numitele ţări emergente sunt tot mai luate în seamă, că vocea lor se face auzită din ce în ce mai clar. N-ar fi de mirare însă, pentru că acestea sunt câştigătoarele prezentei crize.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu