8 februarie 2010

Enciclopedia situaţiilor excepţionale

Zilnic, în lume, în rezultatul accidentelor şi al catastrofelor auto, pe străzi, în producţie şi acasă, şi desigur, în timpul calamităţilor, mor mii de oameni. Mor mai des de aceea, că pătimitul sau cei din jur nu au putut acorda primul ajutor medical. Mor şi de aceea că nu cunosc regulile de comportare în caz de incendii, inundaţii, cutremure de pământ şi alte situaţii extremale. Situaţiile extreme cer măsuri urgente pentru lichidarea consecinţelor, organizarea lucrului de salvare şi multe măsuri organizatorice. Practica ultimilor ani demonstrează că e nevoie nu numai de schimbări radicale în problema apărării populaţiei şi mediului de la impactul calamităţilor naturale, sau în caz de nerespectare a tehnologiei industriei – de catastrofe imprevizibile, dar şi de pregătirea oamenilor pentru acţiuni raţionale, efective în plan psihologic şi moral, în aceste situaţii.
Situaţii extremale se consideră:
  • calamităţile naturale (cutremurele de pământ, uraganele, alunecările de teren, vijeliile si troienele de zăpadă, etc.)
  • catastrofele tehnogene (accidente, incendii, explozii)
  • catastrofe ecologice
  • evenimente sociale (cu participarea activă a factorului uman), stările de război, greve, revoluţii, acte de terorism
  • oricare situaţii, care afectează decurgerea normală a activităţii zilnice, pun în pericol viaţa populaţiei sau a unor grupe mari de persoane, pun în pericol bunurile materiale şi naţionale; ce se caracterizează prin abateri esenţiale de la normele de evoluţie şi au o influenţă negativă asupra vieţii, economiei, stării sociale şi a mediului înconjurător.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu