În actuala agitaţie electorală internă, putem pierde din vedere lucruri importante la nivel european.
Prin Tratatul de la Lisabona care va intra în vigoare de la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană va avea două funcţii noi: cea de Preşedinte şi ministru al Afacerilor Externe. Ei bine, ieri, 19.11.2009, liderii celor 27 de state membre UE, s-au reunit într-un summit extraordinar la Bruxelles şi au decis:
- desemnarea premierului belgian Herman Van Rompuy în noua funcţie de preşedinte al Consiliului European;
- alegerea britanicii Catherine Ashton pentru ocuparea postului de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe.
Intitulat oficial „preşedinte al Consiliului European”, postul obţinut de Van Rompuy va înlocui actualul sistem al preşedinţiei semestriale prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Acesta va avea un mandat de 2 ani şi jumătate, ce poate fi înnoit o singură data.
Noul şef al diplomaţiei europene este Catherine Ashton; deşi o novice în ale diplomaţiei, laburista Catherine Ashton, în vârstă de 53 de ani, a fost puternic susţinută de socialişti pentru a se ocupa de Afacerile Externe ale UE. Până în prezent, ea a ocupat postul de comisar european pentru comerţ.
Pompos intitulat „Înalt reprezentant pentru politica externa şi politică a securităţii”, postul conferă prerogative sporite noului diplomat-şef al UE, faţă de actualul responsabil al politicii externe, spaniolul Javier Solana - a cărui funcţie va dispărea. Mandatul va fi de cinci ani. De asemenea, titularul noului post va fi şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Ceea ce este cel mai important este că acestor doi noi lideri ai blocului european le revine de acum sarcina de a face auzită mai bine vocea Europei în lume, în faţa Statelor Unite sau a puterilor emergente precum China sau India.
Este de urmărit evoluţia celor doi pentru a ne da seama de partea cui joacă!
Sursa: HotNews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu