4 noiembrie 2009

Tratatul de la Lisabona

După ce:
  • în iunie 2008, Irlanda a respins cu peste 53% din voturi Tratatul de la Lisabona;
  • ulterior referendumul a fost repetat (repetarea e mama învăţăturii, nu :| ?) în Irlanda, la 4 octombrie 2009, când a fost acceptat cu 67%
  • în octombrie 2009, Polonia a ratificat trataul, presa momentului consemnând:
Cu semnăturile Irlandei şi Poloniei pe proiectul de constituţie europeană, Cehia rămâne singura pe frontul celor care au întârziat ratificarea. Aici, deşi Parlamentul a aprobat documentul, preşedintele Vaclav Klaus a amânat, sub diferite pretexte, să-l semneze. Klaus, adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, solicită acum o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, inclusă în tratat. Prin această măsură, el vrea să se asigure că bunurile germanilor care au trăit în regiunea Sudetă şi care au fost confiscate după cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu vor fi restituite, odată ce tratatul va intra în vigoare. Cehia ar fi cea de-a treia ţară membră beneficiară a unor derogări de la această carta. Mai întâi, Marea Britanie a refuzat primatul Curţii Europene de Justiţie, în chestiunea acordării de noi drepturi sociale cetăţenilor britanici. Pe urmă, Polonia a obţinut excluderea de la o eventuală legalizare a căsătoriilor homosexuale.

    Curtea Constituţională din Cehia a ridicat ultimul obstacol în ratificarea Tratatului de la Lisabona: judecatorii cehi au declarat marţi că tratatul este conform cu legea fundamentală a ţării, condiţie necesară pentru ratificarea completă a actului şi alegerea viitorului preşedinte al Uniunii Europene.
    consider util să ştim şi noi cam ce conţine acest document. Un link către acesta este Versiunea consolidată a tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, direct de pe site-ul Jurnalului oficial al UE, sau în continuare:

    Postări asemănătoare pe categorii



    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu