20 noiembrie 2009

Google şi-a prezentat sistemul de operare Chrome OS open source

Google a prezentat joi, 19 noiembrie 2009, primul său sistem de operare, Chrome OS, un sistem de operare open sourse, care va fi prezent până la sărbătorile de iarna din 2010 pe mini-laptop-uri, iar mai tarziu va apărea şi pe computere mai pretenţioase. Sistemul are la bază browser-ul Chrome, iar Google spune că principalele calităţi sunt siguranţa, simplitatea şi rapiditatea. Compania susţine că PC-urile cu Chrome intră pe internet în doar câteva secunde de la pornire, iar toate aplicatiile sunt pe internet, nu instalate pe computer. A se vedea The Chromium blog.


Google a pus sistemul la dispoziţia dezvoltatorilor pentru ca aceştia să creeze aplicaţii multiple. Google spune că sistemul este minimalist, gândit să economiseasca resurse şi să fie extrem de usor de utilizat. Principala calitate, spune compania, este că sistemul ce are la bază un nucleu Linux, şi va permite utilizatorului să intre pe internet în doar câteva secunde după ce a deschis calculatorul şi nu în peste 45 de secunde, precum la concurenţă. Compania spune ca sistemul sau de operare va sări peste majoritatea proceselor inutile prin care trec alte sisteme când bootează, astfel încât totul să se desfăşoare mai repede.

„Întreaga experienţă are loc în browser şi nu există aplicaţii convenţionale de desktop. Asta înseamnă că utilizatorii nu vor avea de-a face cu instalarea, gestionarea şi actualizarea aplicaţiilor”, spune Google pe blogul sau oficial.

Primele netbook-uri cu sistemul de operare open-source al Google vor ieşi pe piaţă peste un an, iar compania spune că marea diferenta stă în faptul că toate aplicaţiile sunt pe internet, „in the cloud”, astfel că utilizatorul nu va trebui să piardă timp instalând. În plus, dacă utilizatorului îi este furat sau îşi pierde netbook-ul, îşi va putea accesa datele de pe un altul, fără probleme. Prezentarea a fost făcută de Google pe un netbook Asus Eee.

Sundar Pichal, vicepresedinte pe dezvoltarea produsului Chrome OS a declarat că un PC cu acest sistem ar trebui să porneasca în mai puţin de şapte secunde: „Când apeşi la computer butonul de pornire vrei să fie exact ca la un televizor. Îl deschizi şi imediat îţi doreşti să fii pe internet pentru a folosi aplicaţiile preferate”.

Şefii Google nu au făcut declaraţii „războinice” la adresa Microsoft şi nici nu au promis cote ameţitoare de piaţă. Au spus că la baza creării Chrome OS a stat „obsesia” pentru viteză a companiei şi dorinţa ca utilizatorii să aibă cât mai repede acces la internet şi totul să fie mai simplu. În plus, sistemul are la bază browser-ul Chrome lansat în septembrie 2008, aplicaţie despre care Google pretinde că e utilizată de 40 de milioane de oameni.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu