25 noiembrie 2009

Simple ştiri?

Iată două ştiri aparent fără o legătură directă între ele:

Prima ştire ne spune că
Laboratorul foloseşte aceste PS3-uri pentru în cercetare şi deţin deja 336 de bucăţi. Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească diverse utilizări pentru tehnologia procesoarelor Cell, în scop militar. Consolele vor fi folosite pentru imagini radar de mare rezoluţie, precum şi în cercetări care încearcă construirea unor computere care să se comporte ca un creier uman.
şi că Departamentul Apărării a suplimentat suma iniţială (118.000 dolari) pentru achiziţionarea de PS3 cu încă două milioane de dolari :shock: ,

iar a doua, că

Într-un studiu realizat în Elveţia, de două organizaţii de protecţie a drepturilor omului, Trial şi Pro Juventute, au fost incluşi doi avocaţi specializaţi în interpretarea drepturilor omului care au analizat imagini din jocuri care au ca temă războiul.
şi că
Absenţa oricăror reguli şi sancţiuni este incredibilă”, se spune în studiu. Army of Two, Call of Duty 5, Far Cry 2 şi Conflict Desert Storm au fost printre jocurile analizate pentru a determina dacă anumite scene şi acţiuni ale jucătorilor constituie violări ale legilor din realitate.

În cadrul studiului au fost alese jocurile, şi nu filmele, din cauza interactivităţii. „Astfel linia dintre virtual şi experienţa reală devine neclară, iar jocul devine o simulare a unei situaţii concrete de pe câmpul de luptă”, afirmă autorii.

Cei care au testat jocurile au încercat să observe dacă Convenţia de la Geneva este respectată, în mod special tratamentul prizonierilor de război, situaţia cetăţenilor în zone de conflict şi dacă pagubele la nivelul clădirilor este corect.

Câteva jocuri pedepseau uciderea civililor şi răsplăteau strategiile care limitau victimele colaterale ale conflictului, mai spune studiul. Chiar şi aşa, multe alte jocuri permiteau obiectivelor protejate, ca bisericile şi moscheile, să fie atacate; altele detaliau interogatorii în care era folosită tortura şi chiar execuţii sumare.

Studiul mai afirmă că foarte puţine jocuri reflectau faptul că cei care încalcă legile internaţionale de protecţie a drepturilor omului ajung într-un final criminali de război şi nu învingători.
Coroborând cele două informaţii, nu s-ar putea trage concluzia că se va încerca crearea unui nou prototip de soldat dezinhibat de aşa-numitele „restricţii morale”, capabil doar să execute?

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu