20 noiembrie 2009

Din tablagiu, general

Cei propuşi trebuie să fie recunoscuţi ca personalităţi cu o integritate morală de necontestat şi merite deosebite în desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, la nivel local şi central, sau să contribuie la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile.
Acesta este portretul candidatului la gradul de general în rezervă realizat de MApN.

Şi-acum să analizăm persoana: consilierul PD-L Eugen Gheorghe a fost trecut direct în retragere în anul 1993, cu gradul de plutonier major, din cauza unor motive medicale, fără a avea drept de pensie; după părăsirea carierei militare începute o dată cu absolvirea Şcolii Militare de Subofiţeri Auto în 1971, acesta a intrat în lumea afacerilor şi în politică. În anul 1998 s-a înscris în PSD şi a performat în noua carieră, ajungând vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Giurgiu şi consilier local. Dar, omul s-a reorientat, normal, şi în martie anul trecut, a „dezertat” din PSD, s-a înscris în PD-L şi a reuşit să devină consilier local al acestui partid la Sectorul 6; mai mult, Eugen Gheorghe s-a ales din vara lui 2008 şi cu funcţia de vicepreşedinte al PD-L Sector 6.

Sfârşitul anului 2008 i-a adus lui Eugen Gheorghe gradul de colonel în rezervă. Avansarea sa la acest grad s-a făcut, conform MApN, prin Ordinul ministrului Apărării nr. M.F. 1236 de la 5 decembrie 2008. La vremea respectivă, încă era ministru al Apărării membrul marcant al PNL, Teodor Meleşcanu. PD-L-istul Mihai Stănişoară şi-a preluat portofoliul la 22 decembrie 2008. Această trecere în corpul ofiţerilor a unui subofiţer aflat deja în retragere sfidează prevederile legale din Statutul cadrelor militare.

Articolul 37 din Statut prevede foarte clar cine poate deveni ofiţer în rezervă. Or, Eugen Gheorghe nu se încadrează la nici o literă a acestui articol. Ministerul Apărării Naţionale a încercat să justifice avansarea respectivă invocând faptul că între timp Eugen Gheorghe are diplomă de licenţă în specializarea inginerie managerială din partea Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, diplomă de inginer în specialitatea inginerie economică în agricultură şi diplome de master în „management, marketing şi dezvoltare rurală” şi „management şi legislaţie în industrie, administraţie şi servicii”, ultima din partea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

De asemenea, Eugen Gheorghe este şi absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Conform Statutului cadrelor militare MApN, şi Eugen Gheorghe ar putea invoca litera „e” a articolului respectiv pentru trecerea în corpul ofiţerilor, dar nu se mai încadrează la limita de vârstă impusă în articol, 35 de ani, el fiind născut în 1952. În acelaşi timp, potrivit art. 53 din acelaşi Statut, înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă şi în retragere se face în ordinea ierarhică a gradelor. Cu toate acestea, Eugen Gheorghe a devenit din plutonier major în retragere direct colonel.

Preşedintele Traian Băsescu l-a avansat la gradul de general de brigadă în rezervă, în celebrul „lot” de la 22 octombrie.

Nu cumva este o jignire a militarilor această poveste? Politichia poate încălca chiar orice normă, regulă, ca să nu mai vorbim de bunul simţ?
Sursa: Zoot

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu