21 noiembrie 2009

Minidicţionar de E-uri

Alimentaţia este un element esenţial în sănătatea fizică a unui popor. Recomand articolul „Otrăvurile din farfurie” de pe site-ul Salvaţi România de unde am extras doar acest minidicţionar de E-uri:
  • E555 (silicatul de aluminiu şi potasiu) este folosit în sare, lapte praf şi făină. Deşi se cunoaşte că aluminiul este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii şi că este asociat cu boala Alzheimer, este permis în România;
  • E210 (acidul benzoic) se adaugă la băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, în special la persoane dependente de medicaţie, şi poate reacţiona, provocând hiperaciditate la copii. În urma testării pe animale de laborator, a fost asociat şi cu cancerul.
  • E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri, este de asemenea prezent în multe medicamente; se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen, însă este permis în România.
  • E250 (nitritul de sodiu) este utilizat în stabilizarea culorii roşietice a cărnii conservate (fără nitrit, hot dogs şi bacon ar arăta gri) şi dă o aromă caracteristică. Adăugarea de nitriţi în alimente poate duce la formarea de cantităţi mici de substanţe cu potenţial cancerigen, în special în bacon. Companiile care procesează carnea adaugă acum, pe lângă nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a împiedica formarea de nitrozamine. Industria cărnii justifică utilizarea nitriţilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică.
  • E132 (indigotina) este un colorant care se adaugă în tablete şi capsule, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţa, voma, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi alte reacţii alergice. Este permis în România.
  • E123 (amaranthul) este obţinut din planta cu acelaşi nume; este folosit în amestecuri pentru prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczemă şi hiperaciditate; în teste pe animale a provocat defecte neonatale şi moarte fetală.
  • E122 (azorubina) este un colorant roşu, obţinut din gudron, care se adaugă la dulciuri, marţipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirina. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia. Este permis în România.
  • E155 (brun HT) este utilizat în ciocolată şi prăjituri. Poate produce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină şi la cele astmatice. Se cunoaşte, de asemenea, că poate produce sensibilitate dermică. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis în România.
  • E952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen. Este permis în România.
  • E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni râncezirea alimentelor grase; poate provoca iritaţie gastrică sau cutanată; nu este permis în alimente pentru sugari şi copii mici deoarece provoacă tulburări hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburări nervoase; se foloseşte în uleiuri, margarină, untură, sosuri de salate. Este permis în România.
  • E420 (sorbitol şi sirop de sorbitol) este un îndulcitor artificial şi umectant care se obţine din glucoză sau prin sinteză; se foloseste în dulciuri, fructe uscate, hrană săracă în calorii, siropuri farmaceutice şi este printre primii şapte conservanţi utilizaţi la produsele cosmetice; nu este permis în hrana pentru sugari şi copii mici deoarece poate provoca tulburări gastrice. Este permis în România.
Despre E-uri şi aditivi alimentari în general pot fi consultate:

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu