27 octombrie 2009

După 20 de ani

Nu se poate să nu remarcăm seria de articole iniţiate de revista Capital sub genericul După 20 de ani...

Pentru că România după 20 de ani de la decembrie '89 poate însemna multe lucruri. Poate însemna libertate de exprimare, dar poate însemna şi faptul că:
România realizează doar 10% din potenţialul său agricol şi importă aproape trei sferturi din necesarul intern de alimente. Din mare producător agricol, ţara noastră a ajuns să aibă o agricultură de subzistenţă, care nu poate asigura hrana propriilor cetăţeni.

În 20 de ani s-a reuşit neutralizarea celui mai important factor competitiv al României - agricultura. De la o agricultură de suport s-a ajuns la una de subzistenţă. Agriculura este cel mai mare eşec al perioadei de tranziţie”, spune analistul economic Mircea Coşea.

În ciuda faptului că ar putea hrăni 15% din populaţia Uniunii Europene, agricultorii români nu pot asigura alimentele de strictă necesitate decât pentru un sfert din populaţia României. Aceasta în condiţiile în care potenţialul agricol al ţării noastre ar permite asigurarea hranei pentru 80 milioane de persoane, iar UE are 500 de milioane de locuitori.
Şi pentru că tot vorbea domnul Băsescu de trădare, să-i mai amintim că în 1989 România avea pe planşetă 3.200 km de autostradă (detalii aici). În aceste condiţii, dacă mai adăugăm şi faptul că, pe vremea când era ministru al transporturilor, domnia sa a declarat România nu are nevoie de autostrăzi, întreb din nou: despre trădarea cui vorbim?

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu