21 iulie 2009

Tabelul lui Mendeleev - mai bogat



Cu 13 ani în urmă, a fost descoperit cel de-al 112-lea element chimic. În iunie 2009 el a fost introdus oficial în Tabelul lui Mendeleev primind numele Copernicium, după cum informează BBC News Online.

Simbolul chimic al acestui nou element este Cp, el fiind denumit astfel în onoarea astronomului Nicolaus Copernic.

Nicolaus Copernic a fost savantul care a demonstrat că planetele se învârt în jurul Soarelui, respingând astfel teoria potrivit căreia Pământul se află în centrul Universului. Oamenii de ştiinţă care au descoperit acest element chimic au declarat că au ales acest nume pentru a omagia memoria savantului care „a schimbat percepţia asupra lumii”.

Profesorul Hofmann a început procedura de introducere a acestui element în tabelul periodic încă din 1976. Experimentele din domeniul fuziunii pe care le-a efectuat în laborator au relevat deja existenţa elementelor chimice al căror număr atomic este cuprins între 107 şi 111. Acestea sunt cunoscute drept „elemente super-grele”, iar numărul lor din tabel reprezintă numărul protonilor, care, alături de neutroni, formează cea mai mare parte din masa unui atom.

Pentru a crea elementul 112, oamenii de ştiinţă germani au folosit un accelerator de particule, lung de 120 de metri, prin care un bombardat atomii din grupul de studiu cu ioni de zinc. Nucleele celor două elemente au fuzionat şi au format nucleul noului element. Nucleele acestor elemente, foarte mari şi foarte grele, sunt şi foarte instabile. Ele încep să se destrame la foarte puţină vreme după ce s-au format - după câteva milisecunde, în acest caz. Acest proces eliberează energie, pe care oamenii de ştiinţă o pot măsura, pentru a determina mărimea şi masa nucleului acestor elemente noi.

Aceste experimente au condus în foarte puţine cazuri la fuziuni reuşite, iar oamenii de ştiinţă au nevoie de acceleratoare de particule tot mai puternice pentru a descoperi astfel de elemente rare şi instabile. Acesta este motivul pentru care elementul 112 a avut nevoie de o perioadă atât de mare pentru a putea fi recunoscut în mod oficial de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC).

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu