Este vorba de împrumutul de 13 miliarde de euro, contractat de la FMI, împrumut care merge în integralitate la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării. Aceşti bani nu ajung la Ministerul Finanţelor (MFP) sau la vreunul dintre miniştrii guvernului României. Nu vor fi utilizati pentru proiecte de infrastructura sau cheltuieli de personal. Aceşti bani nu sunt văzuţi de MFP sau guvern, ei merg doar la BNR încât să poată diminua rezervele minime obligatorii de la 40 la sută în prezent, la 3 la sută când vom adera la moneda euro. Returnarea împrumutului aparţine doar BNR.
Conform Dex online, iată ce înseamnă împrumut de stat:
ÎMPRUMÚT ~uri n. 1) v. A ÎMPRUMUTA. ♢ ~ de stat atragere în bugetul statului a resurselor financiare particulare prin emiterea și repartizarea unor hârtii de valoare (obligații). De ~ a) care este împrumutat; b) care nu se potrivește bine cuiva. A da (sau a lua) cu ~ a împrumuta. 2) Bun material sau sumă de bani luate pentru a fi restituite. A înapoia ~ul. 3) Element de limbă, de cultură, de artă integrat în alt sistem. ~uri din alte limbi. [Sil. îm-pru-] /<lat. in promutuum
Deci împrumutul este un bun material sau sumă de bani luate pentru a fi restituite. Iar Boc ne spune că „nici un român nu va plăti dobânda pentru banii returnaţi de BNR la FMI, deoarece BNR îi împrumută pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării”. Măi să fie!!
Ca şi replică la această minunată viziune, iată un comentariu de pe net:
BNR creditează băncile la dobânzi BNR (ieri la 9%). Băncile creditează Ministerul de finanţe la dobânzi de 10-12% pentru salarii şi alte „perdele” pdlace sau psdiste. Şi spune Boc că banii rămân blocaţi la BNR şi nu se finanţează salariile. Sau că „plimbatul” de mai sus nu generează costuri în buzunarele românilor.
Deci cum rămâne, domnule Boc?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu