30 iulie 2009

Alegeri moldoveneşti

Şi-au fost alegeri în Republica Moldova. Rezultatele scrutinului legislativ de miercuri, anunţate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea a 98% dintre buletinele de vot arată că cele mai multe mandate (48) le-au obţinut comuniştii, dar nici o formaţiune nu are voturile necesare (61) pentru alegerea preşedintelui. În parlamentul anterior, comuniştii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-şi impune candidatul la Preşedinţie.
La aceste alegeri, s-a anunţat că Partidul Comuniştilor a obţinut 45,1% din voturi, ceea ce i-ar aduce 48 de mandate de deputat.
Alte patru partide au trecut de pragul electoral (coborât de la 6% la 5%): Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4% din voturi (17 deputaţi), Partidul Liberal (PL) cu 14,4% din sufragii (15 mandate), Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 12,5% din voturi (13 deputaţi) şi Alianţa Moldova Noastră cu 7,8% din voturi (opt deputaţi).

Cele trei formaţiuni liberale - PLDM, PL şi AMN - au împreună 40 de parlamentari. Chiar dacă se asociază cu partidul fostului comunist Marian Lupu, ele vor dispune de o majoritate de 53 de locuri, suficientă pentru formarea guvernului, dar departe de cele 61 de voturi care sunt necesare pentru alegerea unui nou şef al statului.

Dacă însă, PD s-ar alia cu PCRM, cele două formaţiuni ar avea exact majoritatea de 61 de voturi necesară alegerii şefului statului. De aceea probabil, există voci care susţin că Marian Lupu va fi noul preşedinte al ţării. În ciuda suspiciunilor că ar fi un "cal troian" al comuniştilor, Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului, care a creat surpriză părăsind Partidul Comuniştilor cu mai puţin de două luni în urmă, a spus că nu va forma o alianţă doar cu PCRM, în timp ce opoziţia liberală a exclus orice coaliţie cu partidul aflat la putere de opt ani. Există însă şi posibilitatea ca, în funcţie de coaliţia în care va decide Marian Lupu să intre, Partidul Democrat să se scindeze, în funcţie de preferinţele parlamentarilor.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu