30 iulie 2009

După şase ani, retragerea din Irak

În cei şase ani de misiuni, românii au avut un maxim de peste 800 de soldaţi, acest număr diminuându-se progresiv, începând cu 2006, până la ultimii 365, care au ajuns în ţară la sfârşitul lunii iulie. Zonele principale în care au acţionat militarii români au fost provinciile Al Kut, Tallil, Basra şi Al Nasiriyah.
Până în decembrie 2008, România a participat în cadrul misiunii „Iraqi Freedom”, iar, după 1 ianuarie 2009, şi-a schimbat natura operaţiilor, acestea devenind preponderent activităţi non-combat desfăşurate în cadrul misiunii „Iraqi Sunset”.


Pe această perioadă românii au acţionat în Irak cu: un batalion de infanterie, personal de stat major şi de legătură, structuri de informaţii, detaşament de geniu, detaşament medical şi subunităţi de poliţie militară. De altfel, România este printre puţinele ţări care şi-au menţinut trupele în Irak, după valul masiv de retrageri care a avut loc în 2008. Anul 2006 a marcat retragerea Italiei, Japoniei şi Norvegiei, iar în 2007 s-au retras Slovacia şi Danemarca, în timp ce în 2008 s-au retras peste 18 ţări, dintre care Polonia, Cehia, Ucraina, Bulgaria şi Macedonia.

Mai multe detalii aici.

Acesta nu a fost războiul nostru, să fie clar!

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu