8 martie 2010

Robin Hood cămătar?

Am crescut cu legenda Robin Hood. Am citit şi recitit de multe ori încă din copilărie încântătoarea poveste descrisă în romanul omonim. De aceea este cu atât mai surprinzător adevărul relevat acum:

Departe de imaginea legendară a ocrotitorului celor săraci, celebrul Robin Hood era un membru al Ordinului Cavalerilor Templieri, implicat în operaţiuni de camătă, care erau interzise de papalitate, susţine John Paul Davis, bazându-se pe versurile baladei medievale „A Gest of Robin Hood”.
În recenta apăruta carte „Robin Hood: The Unknown Templar”, Davis susţine că haiducul din ţinutul Nottingham nu era altceva decât un cămătar care obişnuia să împrumute sume mari cavalerilor. Potrivit baladei “A Gest of Robin Hood”, susţine Davis, haiducul a împrumutat suma de 400 de lire unui cavaler îndatorat faţă de o mănăstire, dar numai după ce i-a cerut să dovedească că are un garant pentru împrumut. Balada arată apoi cum cavalerul se întoarce pentru a înapoia banii, împreună cu dobânda. Robin Hood refuză banii, spunând că i-a furat el însuşi de la mănăstire, ca pedeapsă pentru lăcomia abatelui.
Aceste tranzacţii îl fac pe Davis să considere că Robin Hood aparţinea Ordinului Cavalerilor Templieri, întrucât doar aceştia făceau bani din camătă, fapt interzis de biserică.
Din fericire, chiar dacă adevărul istoric ar fi acesta, noi putem păstra imaginea luptătorului pentru dreptate şi libertate a eroului despre care am citit cândva...

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu