1 martie 2010

Restrângerea investigării crimelor comunismului în România?

Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a lui Dinu Zamfirescu de la şefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc. Deasemenea, a decis ca structura să fie condusă de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir. Măsura pare a fi punctul final într-o iniţiativă de comasare instituţională criticată de societatea civilă. Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în Romania (IICCR). Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. Astfel a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) celelalte două institute desfiinţându-se.  Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre au protestat faţă de decizia Guvernului de comasare şi au anunţat că îl susţin pe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate prin comasarea celor două structuri. Guvernul a decis recent că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc va fi condus de un preşedinte executiv, iar rezultatele obţinute în activitate vor fi evaluate de un consiliu ştiinţific constituit din 14 membri, personalităţi ale lumii academice. Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani şi este numit şi eliberat din functie prin decizie a primului-ministru. Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămâna trecută, premierului Emil Boc că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Institutul National pentru Memoria Exilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.
Scandalul „Oprea” se internaţionalizează
Peste 100 de personalităţi şi militanţi anticomunişti din mai multe ţări protesteaza la adresa deciziei premierului Boc de a elimina cercetarea crimelor comunismului din România. Declaratia militanţilor anticomunişti a fost semnată vineri, la Praga, în cadrul conferinţei internaţionale „Crimes of the Communist Regimes”:
„Noi, subsemnatarii, şi instituţiile pe care le reprezentăm, ne exprimăm deosebita îngrijorare în legatură cu recentele evenimente din Republica Cehă şi din România care vor să reducă activitatea instituţiilor menite să investigheze şi să dezvăluie crimele comunismului, anume Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (Republica Cehă) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Considerăm că aceste instituţii şi activităţile lor trebuie întărite şi susţinute pentru a asigura condamnarea crimelor comunismului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Aceste instituţii sunt esenţiale pentru a trage învăţămintele necesare prevenirii unor noi regimuri totalitare în viitor. Considerăm, de asemenea, deosebit de important să atragem atenţia şi să facem cunoscute atrocităţile care au fost comise în numele comunismului în Europa, precum şi pe cele care încă sunt comise în ţări unde comunismul este la putere"
se arată în declaraţie. Printre semnatari se află nume grele din disidenţa anticomunistă din Cehia, Lituania, Bulgaria, Federaţia Rusă, foşti şi actuali demnitari din foste state comuniste, precum şi preşedinti ai unor organizaţii internaţionale, cum ar fi Göran Lindblad (Suedia), preşedinte al Comitetului de Afaceri Politice al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Harry Wu (USA), disident şi fost deţinut politic în China, director Laogai Research Foundation, Tashington, D.C., Vytautas Landsbergis (Lituania), fost preşedinte al Lituaniei, membru al Parlamentului European, Marina Jelić (Serbia), director executiv Center for Peace and Democracy Development.

Marius Oprea: Mi-e ruşine că am fost în Comisia „Tismăneanu”
Istoricul Marius Oprea a declarat că a aflat din Monitorul Oficial despre eliberarea sa din funcţie şi înlocuirea cu Vladimir Tismăneanu. Marius Oprea susţine că, prin noua formă de funcţionare, investigarea crimelor comunismului este teoretizată:
„Faptul că în noua hotărâre nici nu se mai vorbeşte despre Securitate arată că ceea ce deranja era modul în care am înţeles eu investigaţiile privind crimele comunismului, adică să pornesc de la victime şi să ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare că nu este prea plăcută, practic investigarea crimelor comunismului se mută la biblioteca”.
„Nu cred că domnul Boc e de vină, nu cred că domnul Băsescu a ştiut, nu cred că se uită domnia sa la cearta dintre doi intelectuali (Marius Oprea şi Vladimir Tismăneanu), mai mult sau mai puţin deştepţi. Cred că fondul problemei nu e înlocuirea mea, ci faptul că nu i se mai dă voie IICCR să investigheze anumite fapte. Noul Institut nu mai are voie să dezgroape morţii, pe cei care i-au ucis prin păduri, pentru că nu mai are astfel de atribuţii. Eu nu am făcut teorie, eu nu am stat în bibliotecă, eu am căutat morţii prin munţi. Acum nu că-i îngropăm a doua oară, dar turnăm şi beton peste ei. Ceea ce i s-a întâmplat lui Ceauşescu, care nici acum nu se ştie unde este îngropat, iar familiei sale i se refuză accesul la rămăşiţe, li se întâmplă şi morţilor comuniştilor. Dacă nu mai suntem lăsaţi să facem investigaţii pe urmele criminalilor, asta anulează orice efort de condamnare a comunismului. Niciun ofiţer de Securitate nu a plătit pentru asta. Mi-e ruşine că am făcut parte din Comisia Prezidenţială pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reuşit să schimbe nimic",
sustine Marius Oprea.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu