8 martie 2011

Pericole alimentare

Alimente cu reclame mincinoase!
Iaurturile cu fructe, margarina, supele la plic, alimente promovate ca fiind sănătoase, pot cauza boli de inimă, diabet, cancer şi alergii.
Iaurturile cu fructe sau cu diverse arome, margarina, supele la plic ori chipsurile sunt câteva dintre produsele alimentare promovate ca fiind sănătoase. Specialiştii în nutriţie atrag însă atenţia că efectul lor asupra sănătăţii este nociv. Consumate frecvent, aceste alimente pot cauza boli de inimă, cancer, Parkinson, alergii, crize de gută ori dureri de cap. Efectele negative sunt mult mai mari în cazul copiilor, al căror organism este în dezvoltare. Medicii te sfătuiesc să ocoleşti aceste alimente şi îţi indică alternativele.

Aromele „natural identice” sunt artificiale
Iaurturile cu arome şi fructe pot interfera cu absorbţia vitaminelor la copii şi pot cauza alergii alimentare. „Fructele conservate au agenţi de conservare iritanţi şi neurotoxici mai ales pentru copii. Dacă pe eticheta iaurturilor scrie arome «natural identice» înseamnă că sunt arome artificiale. Iaurtul bun este proaspăt, din lapte pasteurizat fermentat, cu microfloră probiotică. Pe etichetă trebuie să scrie «culturi selecţionate din lactobacili şi/sau bifidobacterii»”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Iaurturile naturale sunt însă foarte sănătoase, deoarece îţi protejează sistemul digestiv, sistemul imunitar şi pe cel cardiovascular”, adaugă specialistul.
O teorie mai nouă spune însă că cel mai bine asimilat este calciul care se găseşte în fructe şi legume, nu în lactate şi brânzeturi. „Studiile de ultimă oră arată că dacă mănânci brânză şi lapte în cantităţi mari se pierde calciu din oase. Produsele de origine animală conţin colesterol care se depune pe vase”, susţine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.

Vegeta cu E-uri nocive
Chiar dacă sunt descrise ca fiind preparate cu „legume sănătoase”, supele la plic conţin o cantitate prea mare de sare şi întăritori de gust şi aromă.
Întăritorii de gust precum glutamatul monosodic, guanilaţii sau inozinaţii sunt E-uri neurotoxice care pot cauza crize de gută, senzaţii de greaţă, dureri de cap şi confuzii“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.
Nici produsele gen vegeta nu sunt recomandate, deoarece conţin aceleaşi E-uri. Dacă le foloseşti de regulă la friptură, mai bine le înlocuieşti cu sare mai puţin rafinată şi condimente naturale precum piper sau ghimbir.
În loc să pui vegeta în supe pentru a le da gust, mai bine foloseşte produse naturale precum ţelină, morcovi, ceapă”, completează endocrinologul Virgiliu Stroescu.

Grăsimi cancerigene în chipsuri
Chipsurile şi floricelele sunt impregnate cu grăsimi arse cancerigene. În plus, conţin foarte multe calorii şi îngraşă. Dacă sunt preparate cu margarină, cresc colesterolul, iar aromele pot cauza crize de gută ori dureri de cap”, te mai avertizează specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi. Periculoasă pentru sănătate este şi margarina. „Margarina conţine acizi graşi -trans artificiali şi, consumată în exces, poate cauza boli cardiovasculare, renale, hipertensiune arterială, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide, diabet de tip 2 sau cancer. Studiile clinice şi epidemiologice au demonstrat că un consum de peste două grame pe zi de grăsimi hridrogenate duce la apariţia bolilor coronariene, la infarct de miocard şi accidente vasculare cerebrale“, mai spune Mencinicopschi.
În loc de margarină, specialiştii vă sfătuiesc să consumaţi unt. Persoanele sănătoase şi active fizic pot consuma unt în fiecare zi, dar nu mai mult de un cubuleţ.

BOMBE CHIMICE
Sucurile carbogazoase şi „naturale“
Băuturile carbogazoase despre care se spune că ar fi din fructe sunt în realitate bombe chimice ce conţin apă, zahăr rafinat, acid fosforic şi coloranţi de sinteză. „Aceste sucuri conţin o cantitate mare de zahăr rafinat, în jur de 110-120 de grame la un litru. Asta înseamnă că dacă bei un litru de suc consumi 100 de grame de zahăr alb. Acidul fosforic scade nivelul calciului atât la adulţi cât şi la copii, iar coloranţii de sinteză sunt neurotoxici, alergeni, pot cauza astm la copii şi tulburări cu deficit de atenţie (ADHD). În plus, inhibă metabolismul zincului”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nici sucurile din concentrat natural de fructe nu sunt bune. Acestea conţin zahăr, iar prin pasteurizare se distrug vitaminele, enzimele şi sărurile minerale din ele.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu