17 martie 2011

Finalul supremaţiei omului pe Pământ: 2045

Alan TuringÎn 1950, Alan Turing, un matematician britanic faimos pentru descifrarea codului Enigma folosit de nazişti în al doilea război mondial, a prezis următorul lucru: în cel mult 100 de ani, calculatorul va evolua atât de mult încât va avea propria lui inteligenţă. Practic, computerul va deveni atunci o entitate cu care vom putea comunica exact ca şi cu o persoană reală. Va fi începutul unei noi ere, o eră în care rolul omului va deveni destul de incert. Pare science-fiction curat, dar oare chiar este science-fiction?

Ca să ştim mai exact când vom atinge acest punct, Turing a imaginat un test simplu: o persoană aşezată în faţa unui ecran comunică în scris timp de 5 minute, pe o temă aleatorie, cu doi interlocutori - o altă persoană şi un computer care pretinde că e o persoană reală. Dacă primei persoane îi este imposibil să îşi dea seama care este interlocutorul-computer, înseamnă că acesta (computerul) a trecut testul.

Deocamdată niciun computer nu a trecut testul Turing, dar momentul nu e departe. În toamna lui 2009, în cadrul unui experiment desfăşurat la University of Reading (Marea Britanie) un computer performant a reuşit să-i păcălească pe 25% din interlocutorii săi. Şi nu era vorba de interlocutori obişnuiţi, ci de ingineri IT, oameni de ştiinţă şi jurnalişti specializaţi pe domenii tehnologice, adică oameni competenţi care au ştiut să pună întrebări relevante. Ei au înţeles foarte bine că scopul testului Turing nu este să indice dacă o maşină oferă sau nu răspunsuri corecte, ci dacă aceste răspunsuri sunt „umane”, daca ele ar putea proveni de la o persoană reală.
Unul dintre interlocutori, de exemplu, a întrebat: „Cum ţi se pare vremea în dimineaţa asta?” şi răspunsurile primite în scris de la cei întrebaţi – o femeie, un barbat şi computerul în cauza - au fost:

A. „Ceaţa asta îmi place, aduce un aer de mister.
B. „Nu e chiar pe gustul meu, mă aştept în orice moment să apară piraţi din ceaţa asta.
C. „O vreme urâtă. Nu şi dacă îţi place ceaţa, desigur.

Nu e deloc evident că A a fost computerul, B bărbatul şi C femeia.

Întregul articol poate fi citit aici.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu