26 decembrie 2009

Explozie vulcanică subterană

Descoperit de oamenii de ştiinţă în luna mai a acestui an, vulcanul West Mata se află la o adancime de 1.220 m de suprafata Pacificului, într-o zona mărginită de Fiji, Tonga şi Samoa. Cercetatorii au reuşit să efectueze o înregistrare video high-definition a erupţiei cu ajutorul unui robot subacvantic teleghidat, denumit Jason, ale cărui camere de filmat au capturat imagini cu erupţia lavei în apa rece, exlozia bucăţilor de rocă din craterul vulcanic şi nori enormi de cenuşă vulcanică.
Descoperirea este importantă din mai multe motive: în primul rând, este cea mai adâncă erupţie vulcanică văzută vreodată; geologul marin Bob Embley a spus:
„Deoarece presiunea apei la acea adâncime atenuează violenţa exploziilor vulcanice, am putut să ducem robotul subacvatic foarte aproape de erupţie. Pe pământ, sau chiar în ape de mică adâncime nici nu poţi spera să te apropii atât de mult pentru a vedea atât de detaliat”

În al doilea rând, este prima erupţie subacvatică de adâncime observată în ultimii 25 de ani ai studierii vulcanilor submarini de către NOAA şi NSF; în plus, tipul de lavă aruncata de vulcanul West Mata este rar. Cunoscută ca şi lava boninite, este considerată printre cele mai fierbinţi tipuri de lavă de pe planetă. Înainte de descoperirea West Mata, a fost vazută doar la vulcanii stinşi care au o vechime de peste un milion de ani.
În ciuda incredibilei adâncimi la care se află vulcanul şi mediului la fel de acid ca şi acidul din baterie, zona nu este lipsită de viaţă. Tim Shank, biolog la Woods Hole Oceanographic Institution (care operează robotul Jason), a descoperit creveţi în zona erupţiei. El compară acum ADN-ul crevetei descoperite la West Mata cu cel al alteia descoperită în medii similare la 3000 de mile departare, pentru a determina dacă este vorba de aceeaşi specie. Iată şi imagini:









Sursa: CNET News

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu