4 decembrie 2009

Confruntarea electorală

Am urmărit ca tot românul confruntarea celor doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale de poimâine... Ca mulţi alţi români, nefiind nicidecum implicat în vreuna dintre taberele implicate, nu mi s-a părut nimic spectaculos. Faţă de urâţenia campaniei electorale de până acum, nu mai puteau apărea lucruri prea spectaculoase. Analiştii de televiziune au tot comentat diversele momente. Personal, confruntarea de aseară m-a convins să nu particip la acest scrutin electoral. Cel pe care l-aş fi votat nu este în finală.

Altceva este de sesizat. Aseară vorbeam, cu un amic. El argumenta de ce îl va vota pe domnul Geoană, deşi, culmea, e membru cotizant PD-L. Avea nişte motivaţii foarte personale şi foarte de înţeles. Însă în câteva cuvinte a făcut referire la atmosfera din interiorul grupului PD-L din care face parte. Şi lucrurile nu erau de loc plăcute. Spunea că nu ai voie să mai spui o vorbă, să mai exprimi o opinie oarecum contrară domnului Băsescu, pentru că imediat eşti admonestat. O astfel de radicalizare era societatea românească în primii ani de după '89. Dar există o mare diferenţă între cele două momente: atunci, oamenii se „războiau” pentru nişte principii, nişte idei; acum, cred că „războiul” este mult mai pragmatic, el se duce pe „ciolan”; pe baza experienţei ultimelor douăzeci de ani, oamenii ştiu că cine are puterea la centru, impune şefii în teritoriu; şi-atunci PD-L-iştii sunt foarte răi, ştiind că de luni încolo e posibil să fie îndepărtaţi din funcţii.

Din păcate, acest model de societate a fost impus de domnul Iliescu. Şi va mai trece mult până ce societatea românească se va aşeza pe o matcă favorabilă unei dezvoltări pe termen lung. Între timp, resurse şi energii demne de o cauză mai bună sunt consumate inutil.

Şi-ar mai fi un aspect. Care este avantajul separării alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale? Personal nu văd decât dezavantajul cheltuirii unor sume imense în două campanii electorale: o campanie pentru alegerile parlamentare şi una pentru cele prezidenţiale. Pentru că, ce-am văzut în prezenta campanie prezidenţială? Partidele au muncit pe brânci pentru candidatul pe care-l susţineau, iar independenţii n-au avut nici o şansă...

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu