15 iunie 2010

Isărescu...

În ultimele zile, mai timid, mai spre sfârşiturile de emisiuni TV, apare ca o boare o idee legată de politica Băncii Naţionale a României şi mai ales de longevivul său guvernator, Mugur Isărescu.
Iată că recent pe internet am găsit acest comentariu:

„Isărescu idolul prostimii” şi politicile monetare greşite

Deprecierile accentuate ale monedelor au tendinţa de a stimula revenirea creşterii economice şi nu de a alimenta declinul Produsului Intern Brut, se arată într-un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), citat de Bloomberg.
Cu toate că deprecierea monedei este în general asociată cu pierderi permanente de aproximativ 6% din PIB, scăderea indicilor economici, de obicei, apare înaintea deprecierii monetare.
„Aceasta sugerează că nu colapsul monedei duce la scăderea produsului, ci factorii care au dus la depreciere. Pentru a înţelege pe deplin ce implicatii are asupra activităţii economice scădera valorică a monedei, este important să observăm sau mai bine zis să aprofundăm toate evenimentele care înconjoară episodul", a explicat acelaşi Camilo Tovar, analist al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).
Asadar, efectele pozitive asupra PIB ale monedei slabe, ca şi ieftinirea produselor autohtone în comparaţie cu cele importate, pot contrabalansa creşterea inflaţiei.
Euro s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul între 25 noiembrie 2009 şi săptamâna trecută, în contextul în care îngrijorările investitorilor legate de deficitele bugetare-record în mai multe state europene. În prezent, euro este cotat de Banca Centrală Europeană la 1,2127 dolari – o pierdere valorică semnificativă în comparatie cu nivelul de 1,5 dolari atins la începutul lunii decembrie din 2009, iar dobânda de referinţă rămâne 1%, stabilă la acest nivel încă din anul trecut.
Isarescu – incompetent sau rău intenţionat?
Una peste alta, dacă teoria de mai sus este validă şi, se pare că stă în picioare, Mugur Isărescu a distrus prin politicile BNR economia României, premeditat şi deliberat în toţi aceşti ani.
Este evident si pe înţelesul oricărui producător că dobânda de referinţă ridicată stabilită de acelaşi Isărescu şi Consiliul de Administraţie al BNR, a impus o dobândă astronomică în comparaţie cu restul ţărilor din U.E. în ceea ce priveşte împrumuturile de Capital de Lucru.
Nici intrările de capital străin nu s-au dovedit substanţiale, iar banii trimişi acasă de cei care au fost încurajaţi şi aproape trimişi să lucreze în străinătate nu s-au dovedit o sursă sustenabilă de venituri.
Pe de altă parte, economia subterană cum ar fi traficul de ţigări, de băuturi, etc., sau „strategia” elaborată în complicitate cu organizaţiile paramilitare de delapidare şi furt cu care România a împânzit Europa nu s-au dovedit foarte rentabile. Nu de alta, dar, criza a lovit peste tot şi cei care trudeau fie să trimită din munca lor, fie din „furtul lor” bani acasă nu au mai avut de unde. Ba mai mult, filierele tâlharilor au fost descoperite de autorităţile locale din ţările respective (exemplu poliţia din Barcelona, dar nu s-au făcut declaraţii de presă din motive lesne de înţeles).
Toate aceste politici strălucite pentru care BNR şi Isărescu sunt atât de apreciaţi se dovedesc în ultimă instanţă o altă manipulare neruşinată, care ar trebui condamnată, nu numai în presă, dar şi de către instituţiile abilitate (care fie vorba între noi nu prea se evidenţiază nici ele prin vigilenţă, corectitudine sau onestitate).
În concluzie, să ţinem minte – dacă mai vrem aşa ceva – LEUL SUS = ADIO EXPORTURI; DOBÂNDA DE REFERINTA SUS = ADIO CAPITAL DE LUCRU IEFTIN - însumat = ADIO ECONOMIE DE PIAŢĂ.
Cât despre „Isărescu, idolul prostimii”, încă am îndoieli referitoare la incompetenţă şi înclin spre acţiuni deliberate de subminare a economiei mai curând!

IUNIE 15.2010

Mircea Halaciuga, Esq
Loading image
Click anywhere to cancel
Image unavailable

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu