7 aprilie 2010

O nouă declaraţie de independenţă

„O noua declaraţie de independenţă”
[Publicată în Mother Earth, vol. IV, no. 5, Iulie 1909]
Când, în cursul dezvoltării umane, instituţiile existente s-au dovedit inadecvate la nevoile oamenilor, când ele servesc numai pentru a robi, a jefui şi a oprima omenirea, oamenii au dreptul etern de a se revolta împotriva lor şi de a răsturna aceste instituţii. Simplul fapt că aceste forţe – duşmănoase vieţii, libertăţii şi căutării fericirii – sunt legalizate prin reglementări legislative, canonizate de dreptul divin şi aplicate de puterea politică, nu le justifică în niciun fel existenţa. Noi deţinem aceste adevăruri ca fiind de la sine înţelese: anume că toate fiinţele umane, indiferent de rasă, culoare sau sex, sunt născute cu dreptul egal de a se înfrupta la masa vieţii; că pentru a asigura acest drept trebuie înfiinţată între oameni libertatea politică, economică şi socială; noi reţinem mai departe, că guvernarea există doar pentru a menţine privilegii speciale şi drepturi de proprietate, care îl constrâng pe om să fie supus, aşadar îi jefuieşte demnitatea, respectul de sine şi viaţa. Historia regilor americani ai capitalului şi autorităţii este istoria unor crime repetate, a injustiţiei, oprimării, a ofensei şi abuzului, toate urmărind suprimarea libertăţilor individuale şi exploatarea oamenilor. O ţară mare, suficient de bogată să furnizeze tuturor copiilor ei tot confortul posibil şi să asigure bunăstare tuturor se află în mâinile câtorva, pe când milioanele necunoscute se află la mila cruzilor strângători de bogaţie, a legiuitorilot lipsiţi de scrupule şi a politicienilor corupţi.
Robuştii fii ai Americii sunt forţati să vagabondeze prin ţară într-o căutare nefructoasă pentru pâine şi multe dintre fiicele ei sunt alungate în stradă, în timp ce mii dintre copiii ei gingaşi sunt sacrificaţi zilnic pe altarul lui Mammon. Domnia acestor regi menţine omenirea în sclavie, perpetuând sărăcia şi boala, menţinând crima şi corupţia; încătuşând spiritul libertăţii, sugrumând vocea dreptăţii şi degradând şi oprimând umanitatea. Este
angajată într-un război neîntrerupt şi măcel, devastând ţara şi distrugând cele mai bune şi mai distinse calităţi ale omului; alimentează superstiţia şi ignoranţa, seamănă pagubă şi conflict şi întoarce familia umană la stadiul unei tabere de ismaeliţi. Noi, bărbaţii şi femeile iubitori de libertate, de aceea, realizând marea nedreptate şi brutalitatea acestei stări de fapt, în mod sincer şi îndrăzneţ declarăm că fiecare individ în parte este şi trebuie
să fie liber, să fie stăpân pe viaţa sa şi să se bucure din plin de roadele muncii sale; că omul este absolvit de orice loialitate faţă de regii autorităţii şi capitalului; că el a avut de la simpla întâmplare că este, acces liber la pământ şi mijloace de producţie şi la întreaga libertate de a dispune de fructele propriului său efort; căci fiecare individ în parte are dreptul de necontestat şi de neîncălcat la asociere economică, politică, socială liberă şi voluntară împreună cu alţi indivizi suverani care-i sunt egali, precum şi în celelalte scopuri şi de aceea pentru a atinge acest lucru, omul trebuie să se emancipeze faţă de inviolabilitatea proprietăţii, faţă de respectul pentru legiuitor, faţă de frica faşă de biserică, faţă de laşitate în faţa opiniei publice, faţă de aroganţa stupidă a superiorităţii naţionale, rasiale, religioase şi sexuale, precum şi de concepţia puritană îngustă asupra vieţii umane.
Şi în sprijinul acestei declaraţii şi cu o solidă încredere în armonioasa amestecătura a societăţii omului şi în pornirile individuale, iubitorii libertăţii îşi consacră cu bucurie devotamentul fără de compromis, energia şi inteligenţa, solidaritatea şi propriile lor vieţi.
Aceasta declaraţie a fost scrisă la cererea unui anume ziar care ulterior a refuzat să o publice, cu toate că articolul era deja programat să apară.

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu