7 mai 2011

Atenție la coajă!

Renuntați la coaja portocalelor din prăjituri, ne avertizeaza specialistii...

În această perioadă, supermarketurile abundă în fructe precum portocale, lămai și mandarine. Sunt delicioase, au multe vitamine si, mai ales, sunt ieftine, fiind sezonul lor. Puțini cunosc, din păcate, că în coaja fructelor se află inclusiv substanțe care nu au ce căuta la masa noastră.

Atenție la prăjituri! Nu mai folosiți coaja rasă!

Fructele sunt aduse din țările de origine în containere speciale.
Pentru a fi protejate de boli pe parcursul transportului și în depozite, coaja lor este tratată cu substante chimice care, în mod normal, nu afectează pulpa fructelor. Substanțele nu au miros și nu pot fi detectate. Conform Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, ele nu prezintă nici un pericol dacă nu sunt înghițite. Cu alte cuvinte, daca nu consumăm și coaja.

În România însă, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aromă prăjiturilor, coaja rasă de portocale sau lămâi, păstrată cu zahăr. În acest fel, substanțele cu care au fost tratate fructele ajung direct în preparatele noastre, fiind un pericol în special pentru cei mici. Aceștia pot fi afectați prin apariția unor intoxicații sau alergii.

Efectele produse de substanțele din coaja citricelor:
  • E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomandă spălarea pe maini după cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne, îngurgitat în concentrații mari. Doza maximă admisă este de 0,1 mg/kg corp.
  • E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafață. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă este de 0,2 mg/kg corp.
  • E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafața fructelor. Doza maximă admisă este de 0,1 mg/kg corp.

Informațiile de mai sus au fost publicate de un grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen, Olanda, în colaborare cu profesori din cadrul Universității Dunărea de Jos, din Galați.

Postări asemănătoare pe categorii



Un comentariu:

  1. Ma bucur foarte mult ca exista oameni altruisti care dau dovada de o constiinta supeioara si benefica pentru umanitate , asta inseamna ca mai avem o sansa.

    RăspundețiȘtergere