14 aprilie 2011

Revoluţie islandeză (tăcută)?

Iată ce-mi trimite un amic, care la rândul său primise de altundeva:
Bună ziua. Uite ce am găsit, ce se vehiculează aici în Spania; mi s-a părut interesant şi am tradus articolul. Mărturisesc că eu nu am ştiut aceste lucruri.

Sursa: http://www.taringa.net/posts/noticias/9443668/Islandia-revolucion-silenciosa.html

Dacă cineva crede că nu există cenzură astăzi, să-mi spuneţi de ce în vreme ce se cunoaşte tot ceea ce se întâmplă în Egipt, ziarele nu au spus nimic despre ce se întâmplă în Islanda?!! În Islanda, ţară în care guvernul a fost demis în totalitate, marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria
creată în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intenţionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia.
Şi toate acestea paşnic. O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală.
De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani?
Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu?
Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
2008. Se naţionalizează cea mai mare bancă din ţară. Se prăbuşeşte moneda, bursa îşi suspendă activitatea. Ţara este în stare de faliment.

2009. Protestele populare din faţa parlamentului fac să fie convocate alegeri anticipate şi provoacă demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului în bloc. Continuă situaţia economică nefavorabilă. Printr-o lege, se propune rambursarea datoriei către GB (Marea Britanie) şi Olanda având de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi trebuit s-o plătească lunar, pentru următorii 15 ani cu dobândă de 5,5%.

2010. Oamenii ajung să iasă în stradă şi cer ca această lege să fie
supusă referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţă că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie 93% din voturi au fost împotriva acestei legi. Pentru toate acestea, guvernul începe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toţi bancherii implicati, pleacă din ţară.

În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curentă, o copie a constituţiei daneze.
Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din cei 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar să fie majori şi să aibă sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională începe activitatea şi în februarie 2011 prezintă un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară.

Noua constituţie trebuie să fie aprobată de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.

Aceasta este scurta istorie a Revoluţiei din Islanda: demisia guvernului în bloc, naţionalizarea băncilor, un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice, închisoare pentru cei responsabili de criză şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.

S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană?

S-a comentat cu privire la acest lucru în talk-show-urile politice?
S-au văzut imaginile de la aceste evenimente la televizor? Bineînţeles că nu.
Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se împotrivească întregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie întregii lumi.

Multă sănătate.

Ştie cineva mai multe lucruri despre o astfel de evoluţie în Islanda?

Postări asemănătoare pe categorii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu