25 ianuarie 2013

Dominaţia guvernelor asupra internetului continuă să crească

Cel mai recent raport semi-anual de transparenţă emis de Google arată că puterea guvernelor asupra internetului continuă să crească. Multe dintre cererile formulate către Google pentru furnizarea de date confidenţiale vin din partea autorităţilor americane.

În ultimele şase luni, guvernele din toată lumea au formulat 21.000 de cereri de date confidenţiale, privind 33.000 de utilizatori. Numărul solicitărilor a crescut cu 70% faţă de valorile din primul raport de transparenţă, emis de Google în 2010. Guvernul american a făcut aproape 40% dintre solicitări, respectiv 8.438, cu privire la 14.791 de utilizatori. Numărul de astfel de solicitări a crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în cazul Statelor Unite.
Google a acceptat să furnizeze datele solicitate în 88% dintre cazuri, deşi cele mai multe dintre ele încalcă legislaţia americană priving confidenţialitatea informaţiilor de pe e-mail (ECPA). Google nu s-a ferit să critice procedura prin care sunt făcute solicitările, mai ales că adeseori autorităţile nu au nevoie de un ordin judecătoresc pentru a accesa informaţiile disponibile pe e-mail.
Dominaţia guvernelor asupra internetului a crescut şi în afara Statelor Unite, potrivit site-ului eff.org. Din 2010, de când Google a început să monitorizeze atent şi să cuantifice solicitările de această natură, numărul cererilor formulate de guvernele din toată lumea a crescut cu 70%.
În Europa de pildă, numărul cererilor făcute de guverne pentru eliberarea de date confidenţiale privind anumiţi utilizatori a crescut cu aproape 100%, în regiunea Asia-Pacific cu peste 200%, iar în Africa de Nord cu peste 100%.
Numărul solicitărilor formulate de guverne către Google a scăzut, în schimb, în America de Sud cu 60% din 2009 până în prezent.
Raportul Google: aici.

Postări asemănătoare pe categorii



3 comentarii:

  1. Ce am putea face, sa renuntam la internet? Datele pe care le folosim sa fie fictive, n ar fi o solutie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu zic sa nu mai folosim internetul...ci sa avem grija sa nu ne expunem toata viata pe net..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta ar trebui sa o stie oricine foloseste internetul. Dar suntem atat de naivi...Poate ca ar trebui sa facem niste cursuri inainte de a avea acces la internet :)

    RăspundețiȘtergere