Citez de pe blogul lui Dan Popa:
Exerciţiul a cuprins simularea intrării în incapacitate de plată a unei bănci mari, care desfăşoară operaţiuni într-un număr de ţări mari (cum ar fi prăbuşirea Lehman) pentru a verifica dacă BCE, băncile centrale naţionale pot coopera pentru “stingerea” crizei.Raportul BCE pe 2006 poate fi găsit aici.
Scenariul mai includea prăbuşirea pieţei imobiliare (culmea, nu?), exerciţiul de simulare având loc la sediul central al BCE în prima săptămână din aprilie, chiar în ajunul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe şi a conducătorilor băncilor centrale.
Vulnerabilitatea Europei la o (posibilă pe atunci) criză financiară internaţională a fost relevată într-un raport confidenţial elaborat pentru consiliul Ecofin. Autorităţile de reglementare erau îngrijorate acum trei ani, repet, taman de riscurile pentru stabilitatea financiară generate de creşterea volumului tranzacţiilor cu instrumente derivate de credit. Pe atunci, s-a recomandat cu insistenţă ca autorităţile de reglementare naţionale să efectueze propriile simulări. Din câte ştiu, la noi nu s-au făcut asemenea simulări, dar s-ar putea să mă înşel.
UE a respins crearea unei autorităţi unice de reglementare care să gestioneze riscurile pe plan internaţional, mizând pe cooperarea autorităţilor naţionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu